HTML

Asinus zenekar blogja

Az Asinus zenekar történései, élményei - születési fázis.

Friss topikok

Linkblog

Asinus

2010.03.17. 15:43 - VG -

Frappáns és egyszerű név, nem angol, mégis idegen. De mit is jelent?

Az asinus latin eredetű szó, jelentése: szamár. Biológiában egész pontosan a szamarak alneme (subgenus) a lovak (equus) nemén belül.

A magyar parlagi szamár története időszámításunk kezdetéig nyúlik vissza, hiszen az első szamarak a kelták idejében kerültek a Kárpát-medencébe. Jelentősebb állományuk alakult ki a rómaiak ideje alatt. A mai szamaraink feltételezhetően ennek az állománynak kései leszármazottai, hiszen azóta csak kevés egyed került be az ország területére.

...

Intelligens állat, jól idomítható, emellett igénytelen, szívós, hosszú élettartamú és békés természetű.

(Wikipédia)

A tapasztalat szerint az állomány nagysága, a négyezer körüli egyed, változatlan. Egyre számottevőbb a hobbicélból tartott szamarak számának növekedése, különösen a tanyai lakóházak tulajdonosainak körében. Sajátos hangulatot teremtenek és hasznot is hajtanak ezek a szamarak a kisebb munkák elvégzésével, s a tanya körüli gyomok pusztításával. A gyerekek állatok iránti szociális érzékének kifejlesztésére, az állatokkal való bánás-, nemegyszer használati mód megtanulására a szamár az egyik legalkalmasabb gazdasági háziállatunk.

(Magyar Lótenyésztők Országos Egyesülete)

Valahogy magunkra ismertünk ebben az állatban :)

1 komment

Címkék: szamár asinus

A bejegyzés trackback címe:

https://asinus.blog.hu/api/trackback/id/tr471847255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háziállat@blog.hu 2010.03.17. 20:18:38

A rokonságomba volt, nagyon igénytelen, szivós volt, szerette a gyerekeket.
süti beállítások módosítása